Az Orosco Kft a Zoé F1 fűszerpaprika hibriddel néhány évvel ezelőtt kapcsolódott be a hazai fűszerpaprika-előállítás világába. Azóta több országos szakmai fórumon is képviseltettük cégünket, továbbá törekszünk rá, hogy saját lehetőségeinkhez mérten prezentáljuk a Zoé F1 aktuális piaci szerepét a magyar fűszerpaprika termelés és feldolgozás területén, önálló szakmai bemutatók keretén belül. Idén szeptember 12-én, Kunadacson szerveztük meg a Zoé F1 bemutatóját, mely a hagyományoknak megfelelően nem a megszokott, egyoldalú kommunikációra, hanem a résztvevők aktív bevonása mentén, a szakmai párbeszédre fókuszált.
Rippné Dunai Margó több évtizedes szakmai múlttal rendelkezik a paprikatermesztés terén. Elsősorban ipari feldolgozásra szánt kápia és pritaminpaprikát termel fűtetlen fóliában és szabadföldön egyaránt, azonban a szabadföldi terület számottevő részét fűszerpaprika tölti be. Saját elmondása szerint a Zoét még „számos korából” (OS5168) ismeri és szereti. Margó többször is kiemelte, a Zoé F1 termésének íze, aromája messze a legfinomabb alapanyag, melyet feldolgozásra szánt fajták közül ismer. A nyers paprika gyümölcsös, cseresznyére emlékeztető aromája feldolgozás után is megmarad, így az őrlemény szintén különleges minőséget nyújt a végfelhasználók számára.
A bemutatóra érkezők maroknyi tábora szakértő figyelemmel hallgatta végig Török László kollégánk rövid bevezetőjét. A termékfejlesztési technológus kifejtette, hogy az elmúlt években a munkaerő-hiány, az alacsony értékesítési árak és a rendszeres növényvédelmi kihívások mellé felzárkózott az a tendencia, miszerint a termelésben résztvevők átlag életkora egyre magasabb. A generációváltás aggasztó hiánya a fűszerpaprika termelést is érinti. Sajnos ezt a jelenlévők is megerősítették. A Kalocsai régióból érkezők saját elmondásuk szerint a fénykorában több száz hektárral büszkélkedő fűszerpaprikás termelői társadalom töredékére csökkent, így gyakorlatilag visszaszorult a házi kiskertek szintjére, melyet többnyire az idősebb korosztály műveli meg, nosztalgiából.
Érdekes volt a kérdésfelvetés az elhangzottak tükrében, miszerint igény van-e még a jó minőségű, kézműves fűszerpaprikára napjainkban? A résztvevők tapasztalatai szerint egyre inkább. Azok, akik házi körülmények között kimagasló minőségben tudnak fűszerpaprika őrleményt előállítani, az értékesítéssel nincs komolyabb gondjuk. Sokaknál a korábbi vevők már hónapokkal előre bejelentkeznek és a magasabb vételár ellenére komolyabb mennyiségeket vásárolnak a hungarikumnak számító fűszerből. Tapasztalatok szerint kezdetben sokan megütköznek a kilónként 8-10.000 forintos áron, de a vásárlások gyakran újabb vásárlásokat generálnak, ugyanis a kiváló minőség a legtöbb esetben végképp meggyőzi a végfelhasználót arról, a fűszerpaprikán nem érdemes spórolni. Masa József, mórahalmi kertészkollégánk egy érdekes hasonlattal élt. Az üzletek polcain található kis szeletes csokoládék kilós ára sok esetben 12-16.000.- Mivel azonban pár tízgrammos kiszerelésben vannak, a vásárlók gondolkodás nélkül kiadnak érte 5-600 Forintot. József meglátása szerint a fűszerpaprika kisebb kiszerelésében van a megoldás. A fél kilós, negyed kilós kiszerelésnél a vevők talán kevésbé ár-érzékenyek, így a „sűrű fillér – ritka forint” esete itt is érzékelhető.
Tokaji Sándor, a tiszakécskei Harmónia Tanya tulajdonosa mondhatni még az első bálozó státuszban van, hiszen az idei évben második alkalommal fogott bele a fűszerpaprika termelésbe, valamint a saját őrleményének értékesítésébe. Sándor úgy tapasztalja, hogy a fél kilós kiszerelés ideális sztenderd lehet ezen a téren. A megváltozott fogyasztási szokások miatt kisebb a folyamatos felhasználás, így kevesebb is sokáig elég. A Zoé F1-ből származó őrlemény ebből a szempontból még inkább kimagaslik a többi őrlemény közül, ugyanis intenzív színe és aromája miatt az átlagosan használt őrleményekhez képest sok esetben kevesebb, mint fele mennyiség is eléri a kívánt eredményt. Masa József böllér ismerősének saját kolbászreceptje alapján kiderült, míg az általa korábban használt őrleményből adott húsmennyiséghez egy kiló fűszerpaprikára volt szükség a kívánt szín- és ízvilág elérése érdekében, addig a Zoé Fűszerpaprika Különlegességből mindössze 40 dkg is elegendőnek bizonyult. Ezek után el lehet kezdeni számolni, mi számít igazán drágának?!
A kerek-asztalbeszélgetés résztvevői közül voltak néhányan, akik közvetlenül nyersen értékesítik a leszedett termést. Az idei változékony időjárásnak köszönhetően az érés hetekkel korábban elkezdődött, mint az elmúlt években. A feldolgozók ettől függetlenül kivárták a szeptember közepét az indulással, melynek következtében a töveken beérlelt csövek nagy része jelentős súlyveszteséggel lett betakarítva, így jelentősen csökkentve a leadott mennyiségű termés össztömegét. További elgondolkodtató aktualitás, hogy napjainkban a nyers fűszerpaprika kilónként 380-450 forint közötti ára szinte megegyezik a friss fogyasztásra szánt étkezési paprika felvásárlási árával. Évekkel korábban ez a különbség sokszorosa volt, az étkezési paprika javára.
A bemutató második felében a résztvevők közös területbejárást tartottak, ahol volt lehetőség összehasonlítani a versenytársak fajtáit a Zoé F1 hibridünkkel. Büszkén kijelenthettük, nem vallottunk szégyent. A szakmai fórum végeztével bemutattuk a Zoé F1 mellé szánt csípős fűszerpaprika fajtajelöltünket, melyet terveink szerint néhány éven belül Zalán F1-ként szeretnénk bevezetni. Amennyiben a mért eredmények megfelelnek a sztenderd igényeknek, jövőre több helyszínen tervezünk szemlézni termelői kísérletekben. Az utóbbi években egyre nagyobb igény mutatkozik a chili, jalapeno, jabanero és cayenne típusú erőspaprikákra is. Az Orosco Kft portfóliójában szintén fellelhető néhány újabb hibrid ezekből a típusokból is, így terveink szerint a következő évekre szeretnénk kibővíteni a szakmai bemutatóinkat ezekkel a hibridekkel is.
A Zoé F1 bemutatójának ideje alatt szépen fogytak a kacsazsírral megkent és Zoé Fűszerpaprika Őrleménnyel meghintett kenyérszeletek is. A megjelentek a jóízű uzsonnát, a jóízű beszélgetést egyaránt örömmel fogadták, és ígéretük szerint jövőre ismét csatlakoznak majd!