Nehezen, de jól indult a paprika szezon Szerbiában

Leszkovac_bemutató

Leszkovác térségében jártunk és a szerb termelőkkel találkoztunk, beszélgettünk az Orosco egyik paprika bemutatóján. A nehézségek hasonlóak. Ott is elhúzódott a hideg tavasz, gyakori volt még júniusban is a borús, esős idő, kevés volt a napsütés. A termelés a legkevésbé sem az ideális körülményekkel indult. Erre jött még az erős tripsz és levéltetű kártétel. A növények általános kondíciója gyenge volt, így a vírusfertőzés is lényegesen jelentősebb károkat okozott, mint a korábbi években.
Nem elég csak a vírus rezisztens fajták használata. Nagyobb hangsúlyt kell fordítani a gyommentes tartásra a palántanevelőkben és az állományban is. Gyakori eset, hogy már a palántanevelés során vírussal fertőződnek a palánták, amit a kiültetés után csak a legerősebb egyedek élnek túl. Ügyelni kell a gondos zöldmunkára is, ami közel sem egyszerű feladat. A déli szomszédaink is küzdenek a minőségi munkaerőhiánnyal, miközben a bérek szinte azonosak a miénkkel.
A sok nehézség ellenére mégsem csüggednek a gazdák, mert a paprika ára az idei évben kimagaslóan jól indult és a múlt héten még mindig kiváló volt. Folyamatosan szedik a növényeket, nagy a kereslet a piacon a paprika iránt. Várhatóan magas termésátlaggal fog zárni az idén is az ESTILLA F1 fajtánk.

Vegye fel a kapcsolatot!

Megbízható zöldségvetőmagok Orosházáról, az Orosco Kft.-től.