Innováció mindenek felett

Maveric_Berlin

Február 7-8. közt Berlinben jártunk a Fruit Logistica kiállításon. Jó volt látni, hogy a partnercégeink továbbra sem állnak le az innovációval. Ennek köszönhetően az idei évben is több olyan újdonságot tesztelhetünk a hazai körülmények között, amelyeket reményeink szerint egy év múlva már forgalmazni is tudunk.

A Semillas Fitó csemegekukoricái már bizonyítottak Magyarországon. Ebben az évben négy új fajtajelöltet fogunk vizsgálni, amelyek közül a legnagyobb reménység egy extra korai anyag, 68-70 napos tenyészidővel. Ennél is izgalmasabbnak ígérkezik egy gépi betakarításra alkalmas lamuyo típusú paprika, amelyet Spanyolországban már jelentős felületen termeltetnek a feldolgozók.

A Gautier Semences legjobban várt újdonsága a MAVERIC és ICONIC partenokarp cukkinik. Saját bevallásuk szerint mind a két fajta száz százalékosan partenokarp, így a fóliás termesztésben egyáltalán nincs szükség a kézi beporzásra. A kiállított termések alapján úgy gondoljuk, hogy mind a két újdonság meg fogja állni a helyét a magyar piacon. Ezen kívül francia cég is megjelent a ToBRFV ellenálló paradicsomokkal, amelyek közül egyértelműen a prémium termékek királyának, a PICCOLO cseresznyeparadicsom rezisztens változatának volt a legnagyobb sikere.

A japán Takii itt reklámozta először új brokkoliját a TBR-604 jelzésű hibridet. Erről az újdonságról kiderült, hogy a spanyol kertészek az első tesztek után már jelentős mennyiségű vetőmagot rendeltek. Hagymából a TEON-145 F1 lehet izgalmas a jövőben, mivel ez a fajtajelölt az elmúlt három évben bebizonyította, hogy egy korai anyag is felveheti a versenyt a tárolhatóságban a hosszú tenyészidejű hibridekkel. Ráadásul ez a 10-12 nappal korábbi betakarítás minimum egy növényvédelmi és két öntözési költséget spórol a kertészeknek.

Brokkoli_Berlin

A kisebbik japán partnerünk, a Tokita Seeds egy extra korai káposztával és egy átteleltetésre alkalmas kötözőhagymával biztatott bennünket. Az amerikai United Geneticstől pedig újabb fitoftora rezisztens ipari paradicsomokat várhatunk. A Hazera EXCEED görögdinnyéjét nem csak mi dicsértük, hiszen elnyerte a Fruit Logistica 2024 innovációs díjának 2. helyét. Jól szállítható, és az átlag pultálló fajtákhoz képest 5-10 nappal tovább marad frissen. Ráadásul nagyon finom, édes. Az EXCEED görögdinnyét a Staay Food Group B.V. hozta el az európai piacra. További információt itt lehet találni erről a fajtáról: www.exceedwatermelon.com

Összegezve elmondhatjuk, hogy az innováció nem állt le, sőt mintha gyorsulna. Minden partnerünk megjelent olyan újdonságokkal, amelyek közül biztos, hogy néhány a magyar kertészeknek is sok örömet és persze jó árbevételt fog eredményezni a jövőben.