Édes vagy csípős?

Balkán

Makedóniában és a Balkán egyéb országaiban is előszeretettel fogyasztják a sárgás-fehéres édes Charleston típusú paprikákat. Többnyire sütve, grillezve készítik el, ahogy a csípős testvérét. Az utóbbi már nem annyira meglepő egy magyar szemnek, de szükségét láttuk, hogy az édes verzióról is hírt adjunk az oldalunkon.
Magyarországon gyakorlatilag ezeket a típusokat nem lehet megtalálni a boltokban, de a zöldségeseknél sem igazán kerül fel a pultra, pedig remek az íze és a különlegessége miatt kiváló alkalmas köretként, érdemes lenne ezzel is színesíteni az étlapunkat.
Bár a konyhánktól távol áll ez a típus, mégis az Orosco nemesítőinek sikerült ebben a szegmensben is maradandót alkotni. Két kereskedelmi fajtával is büszkélkedhetünk. Egyik a világosabb, fehéres BARDHI nevet kapta, míg a másik a zöldesebb ARIKAN nevet viseli. A Balkán országaiban már ismertek ezek a fajták, mert az elmúlt 4 évben folyamatosan jól teljesítenek.
A BARDHI egy nagyon korai, rendkívül bőtermő, bronzfoltosság vírus rezisztens paprika hibrid, amelynek bogyói kimondottan egységesek, fényesek, súlyosak. Bármilyen igényes piacra megfelelő választása lehet a kertészeknek és a kereskedőknek. Az ARIKAN kissé hosszabb, zöldesebb színű és rendkívül finom. Természetesen ebben a fajtában is benne van a bronzfoltosság ellenállóság, ami a termesztésen szinte már alapkövetelménynek számít.