Édes mosoly, egész este

Első Zoébál

Az Orosco Kft beszámolóiban már többször szerepelt cégünk első fűszerpaprika hibridje, a ZOÉ F1. Több szakmai napon is méltó elismerésnek örved, ahogyan a termésekből készült, szintén Zoénak keresztelt fűszerpaprika őrlemény is. Édes, friss, gyümölcsös aromája már sokakat meggyőzött, hiszen akik egyszer megkóstolják, nehezen tudnak lemondani erről az ízélményről. Ez a szenvedély ihlette a 2025. január 25-én megrendezésre kerülő I. Zoé Bált is, mely az elejétől a végéig összefoglalta, mit is jelent számunkra Zoé Édes Mosolya.
A bál alapgondolata tavaly márciusban fogalmazódott meg bennünk. Az volt a cél, hogy egy különleges rendezvény keretein belül a már sokat emlegetett őrleménnyel készült ételkülönlegességeké legyen a főszerep. S mi más lenne alkalmasabb egy ilyen összejövetelre, mint egy hagyományos gazdabál, ahol az ágazat szereplői egy asztalhoz ülve, közösen ízleljék meg munkájuk gyümölcsét.
Mivel a fűszerpaprika termesztés, illetve a feldolgozás mondhatni önálló tudománnyá nőtte ki magát, a szervezés során arra törekedtünk, hogy minél többféle ételkülönlegességet tudjunk felvonultatni, akár a hagyományosnak tekinthető halászlevek, pörköltek világán túl. A másik vezérgondolat a legkülönfélébb őrlemények párhuzamos felhasználása volt. Ahogy az általunk forgalmazott fűszerpaprika hibrid egyre szélesebb körben ismertté vált, úgy jelentek meg a piacon a legkülönfélébb minőségű, termelői őrlemények is. A termelésen túl a feldolgozásnak rendkívül nagy szerepe van a végeredmény szempontjából. Akár úgy is fogalmazhatunk: a megtermelt paprika az üres vászon, maga a feldolgozás pedig a művészet, mely összhatásából jön létre a műalkotás. Az utóérlelés, a szárítás, a darálás, majd maga az őrlési eljárás nagyon sokféle végeredményhez vezet, mely más és más ízvilágot eredményez, holott az alapanyag egy és ugyanaz. Felesleges vitázni azon, hogy melyik a jó és melyik a legjobb, hiszen ez merőben ízlés dolga. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy a bálra készített ételkülönlegességeket más és más termelőtől származó Zoé Fűszerpaprika Őrleménnyel fűszerezzük, így érezhetjük az esetleges eltéréseket a fűszerek között.
Ebben a feladatban volt segítségünkre a szegedi Kastélykert Fogadó, akik vállalták ezt a nem mindennapi szakmai kihívást. Minden résztvevő egybehangzó állítása szerint, magasan jelesre vizsgáztak. A menükártyán olyan finomságok nevei szerepeltek, mint például a fürjtojással töltött jércemell, francia lecsóval töltött burgonyahajók füstölt-sajt koronával, vagy az éjféli fogásként feltálalt mini töltött káposzta pulykacombból, friss tejföllel. Magától értetődő, hogy a feltálalt menüsorból nem hiányozhatott a szegedi halászé és a marhapörkölt sem, így minden ínyenc megtalálhatta a saját ízlésének megfelelő finomságot. A szakácsok kiemelkedő teljesítményét a felszolgálás tette teljessé, az összeszokott csapat rutinosan, mégis előkelő módon végezte feladatát. Talán erre mondjuk azt mi magyarok, hogy „úri kiszolgálásban volt részünk!”
Itt szeretnénk külön megemlíteni azt a néhány termelőt is, akik hozzájárultak az est sikeréhez. Balogh János és Forgó János Csongrád-Bokrosról, Gyalai Ingrid Pusztaföldvárról, a Kaszaperi Önkormányzat pedig Kaszaperről juttatta el hozzánk saját termelésű őrleményét, melyek felhasználásával minden egyes fogás önálló karaktert kapott. A felsorolásból külön említésre méltó Lakatos Tamara és Lakatos Krisztián, akik Kopácsról, a történelmi Magyarország területéről, a mai Horvátországból érkeztek hozzánk, így szorosabbra fűzve a nemzeti összetartozásunkat.

Első Zoébál2

Az est együttműködő partnere az orosházi székhelyű Winers Garden volt, név szerint Grestyák Tünde és Vincze Attila, akik az utóbbi néhány évben szorosabb együttműködésben dolgozik cégünkkel. A mindig mosolygó házaspár a saját készítésű paprikakrémek, csípős szószok gyártásával, forgalmazásával a hazai „chilis élet” meghatározó szereplőivé nőtte ki magát. Az Orosco Kft által kinemesített csípős kápia terméseinek, valamint a Zoé Őrlemény felhasználásával egyedi ízvilágú paprikakrémeket készítettek, melyeket „Orosco Hot Sauce”, valamint „Orosco Spicy Cream” néven dobtak piacra. Ezzel a két termékkel tovább folytatták sikersorozatukat, hiszen az általuk készített finomságok több országos díjjal gazdagították az amúgy sem üres eredménytáblájukat. A 2024-es szezonban a szószokhoz, krémekhez elengedhetetlen csípős paprikákon kívül szabadföldi Zoé termesztésbe is belevágtak, így ősszel már saját készítésű Zoé Fűszerpaprika Különlegességgel is bővítették a szortimentjüket. Attila a megnyitó során elmondta, az idei évtől egy fokkal magasabbra szeretnék emelni az általuk előállított fűszerpaprika minőségi szintjét. A termelés kereteit meghaladva a feldolgozás specializációját szem előtt tartva egy magasabb minőségi szintet képviselő prémium terméket szeretnének létrehozni, melyet magasabb árszínvonalon lehetne értékesíteni. Annyi bizonyos, hogy a ZOÉ F1 hibrid kiváló alapot biztosít hozzá!
Az I. Zoé Bál házigazdájának szerepét Tokaji Sándor vállalta magára, aki fő foglalkozásában ceremóniamester, de a magánéletben évek óta tanyasi gazdálkodásból él. A Tiszakécske határában található Harmónia Tanya a világhálónak és a közösségi médiának köszönhetően rövid idő alatt széles körben ismertté és népszerűvé vált. A közvetlen, barátságos hangulatú tartalmakat napjainkban több ezres követőbázis olvassa, nézi, figyeli, így Sanyi és párja Anikó egy alternatív életstílus zászlóvivője lett. Ugyanezt a vidám hangulatot hozták el hozzánk is, mindamellett, hogy Sanyiék a ’24-es szezonban szintén fűszerpaprikát termeltek, így abszolút érintettként jelentek meg ezen a családias hangulatú rendezvényen.
A mezőgazdaság világából érkező vendégsereg között üde színfoltot jelentett Tóth-Nacsa Ágnes, gasztro-blogger jelenléte is, aki a közösségi médián szintén aktív jelenlétével beírta nevét a hazai gasztronómia nagy könyvébe. Mottója: „Néhány kupica vidéki virtus, egy csokor leporolt recept, kanálnyi ötletesség derűvel fűszerezve”. Ágnes saját bevallása szerint ezekből mindent megtalált ez I. Zoé Bálon, s véleményét nem rejtette véka alá. Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy a közösségi oldalán több bejegyzést is szentelt szerény rendezvényünknek, így szélesebb körökbe is eljuttatva a bál hírét!
És ha már bál, akkor nem mehetünk el szó nélkül a rendezvény hangulatfelelőse, a szegedi székhelyű Gera Fivérek zenei formáció mellet sem. A trió neve évtizedek óta garancia a zenés-táncos mulatságok számára. Ezen az estén sem lehetett ez másként, így a jóllakott vendégsereg tánc közben a klasszikusnak számító örökzöld dallamok mellett a hazai virtusnak megfelelő magyar mulatós zenéket, nótákat is együtt énekelte a három tagú csapattal. Az est zenei fénypontja az a vajdasági népdal volt, melyet a formáció délvidéki származású tangóharmonikása autentikus nyelven együtt énekelt Lakatos Tamarával, tovább erősítve a határokon átívelő összetartozás szerepét.
A hosszú hónapok szervezőmunkáját végül siker koronázta. Az ország különböző részeiről összesereglett vendégek egybehangzóan méltatták az I. Zoé Bál érdemeit és szavunkat vették, hogy a hagyományteremtő, hiánypótló mulatságnak további folytatása következik. Egyelőre még ígérni nem szeretnénk, de annyi bizonyos, hogy a II. Zoé Bál előkészületeiről minél hamarabb értesíteni fogjuk mindazokat, akik ismét eltöltenének egy estét Zoé Édes Mosolya bűvöletében.

Első Zoébál 3

Vegye fel a kapcsolatot!

Megbízható zöldségvetőmagok Orosházáról, az Orosco Kft.-től.