Áttelelő hagymabemutató májusban

Hagymabemutató Kamut május

A korai tavasznak köszönhetően, az előző évektől eltérően az idén két héttel hamarabb, május 24.-én volt Kamuton a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a vetőmag cégek által szervezett áttelelő hagymabemutató. Az esős időjárás ellenére nagy volt az érdeklődés hiszen sokan látnak kitörési lehetőséget a hagymatermesztésben.
A szántóföldi szemle előtt a gazdák részletes javaslatokat kaptak a gyomirtással kapcsolatban, amelyet most éppen a tavaszi vetésű hagymák esetében kamatoztathatnak. A szakmai tanácsok után néhány fontos piaci információ is elhangzott a rendezvényen. Ezek szerint továbbra is hiány látszik az európai hagyma piacon, ami leghamarabb szeptember elejére fog enyhülni. Ez alapján az áttelelő hagyma termesztők és azok, akik tavasszal korai hagymát vetettek, optimistán nézhetnek az elkövetkező hónapok elé.
A tavalyi év után jól látható, hogy akik betartották a szakmai javaslatainkat, azoknak az idén jóval kevesebb problémájuk volt a magszárral. Ezek szerint a tíz nappal későbbi vetés (szeptember 10-20.), a visszafogott őszi öntözés és tápanyagellátás elérte, hogy az optimális 3-4 lomblevéllel menjen a legtöbb hagyma télbe. Tavasszal pedig a korábban megszokott február végi nagyadagú nitrogén tápanyag-utánpótlást volt érdemes néhány héttel később elkezdeni azért, hogy egy erőteljesebb április eleji lehűlés nehogy túlságosan fejlett állapotban érje a növényeket és felmagzást okozzon.

Kamut hagymabemutató május2

A bemutatón látható Orosco Kft fajtái közül az idén nagyon jól teljesít az extra korai KEX-992 F1. Nagyon szép darabos méretet ad, hamar páncélosodik és a hozam is jónak ígérkezik. Ezt a fajtát évek óta teszteljük és most úgy tűnik, hogy végre lesz elég kereskedelmi vetőmagunk is belőle. A korai TELESTO F1 az idén is hozza a már jól megszokott minőségét. A bemutatón messziről kivirított a sötét bronzos héjszínével. Most is elhangzott, hogy ez egy igazi kereskedő marasztaló fajta. A rendkívüli nagy termőképességgel rendelkező GALATEA F1 jól láthatóan még nem volt készen ebben az időben, de az erős gyökérzet és lombozat jelezte, hogy a hagymatestek még sokat fognak nőni a következő két hétben. Biztosak vagyunk benne, hogy az idén is sok termelőnél meglesz a 80-100 t/ha közti termésátlag. Ami pedig a legjobb ebben a fajtában, hogy a magas hozam mellé egy kiemelkedő minőség is párosul, hiszen augusztusban simán összekeverhető egy tavaszi vetésű hagymával a páncélzat színe és erőssége alapján.
Összegezve biztosak vagyunk benne, hogy mindenki többlet ismerettel távozott erről a rendezvényről, akár a fajtákkal kapcsolatban akár a technológiával kapcsolatban szeretett volna többet megtudni. Bízunk benne, hogy az ilyen bemutatók sokat segítenek abban, hogy a magyar hagymatermesztés ismét sikeres legyen az európai piacon, hiszen minden adottságunk meg van hozzá.

Vegye fel a kapcsolatot!

Megbízható zöldségvetőmagok Orosházáról, az Orosco Kft.-től.