Aranyat érő Édes Mosoly

Zoé örlemény11

A több évtizedes múltra tekintő Szatymazi Gazdakör évek óta a hazai minőségi termékek népszerűsítésének elkötelezett híve. Az őszi programok egyik legmeghatározóbb rendezvénye a Dankó Pista Faluházban megrendezése kerülő Bor- és Paprikamustra, melyet az idén november 22-23. között hoztak tető alá.
A hazai fűszerpaprika termelők jól ismerik ezt a rendezvényt, hiszen a Vastagh József Paprikaőrlemény-verseny egy kiváló lehetőséget nyújt számukra, hogy megmérettessék az adott évben előállított terméket. Sajnos a csökkenő tendencia itt is érzékelhető. Néhány évvel ezelőtt bőven 100 fölötti nevezést regisztráltak a Gazdakör munkatárai, ez a létszám 2024-re alig haladta meg a 70 főt. Ettől függetlenül a mezőny évről-évre egyre erősebb, nem csoda, ha a minősítés is egyre nagyobb kihívást jelent a szervezők részére.
A szakmai zsűri az érékszervi vizsgálat mellett komoly hangsúlyt fektet az őrlemények beltartalmi értékek vizsgálatára is. Minden nevezésre küldött mintát laboratóriumi körülmények között analizálnak, így pontos értéket kapnak az őrlemény festékanyag-tartalmával kapcsolatban. A fűszerpaprika festékanyag-tartalmát úgynevezett Asta-értékben adják meg. Ezen érték alapján a következő besorolásokat kapják az őrlemények:
• Extra különleges fűszerpaprika: 160 ASTA felett
• Több mint 130: különleges minőségű
• 129-110 között: csemege minőségű
• 109-100 között: édes-nemes minőségű
• 99-60 között: rózsa
A paprika feldolgozásban érintett szakemberek egybehangzó véleménye szerint 160-as érték felett már rendkívül jó minőségű termékkel van dolgunk. Ha ezt a sztenderd értéket vesszük figyelembe, akkor ismét kijelenthetjük, hogy az Orosco Kft által nemesített ZOÉ F1 fűszerpaprika hibrid rendkívül jó alapanyag, hiszen az idei paprikamustra legmagasabb Asta-értékét szintén ebből a fajtából készült őrleményből mutatták ki.
A pusztaföldvári Gyalai Melinda és leánya, Gyalai Ingrid már a fajta bejelentése óta termelnek ZOÉ F1-et. Lelkiismeretes munkájuk eredményeként az elmúlt években már többször álltak az Arany Minősítéssel jutalmazott termelők között, nem egyszer a legmagasabb Asta-értékeket felmutatva. Az idén sem volt ez másképp, hiszen Gyalaiék 353-as Asta-értékkel a mezőny legmagasabb mutatóját vonultatták fel.
Az idei paprikamustrán „első bálazóként” nevezett Masa József mórahalmi kertészünk is, aki elég merész vállalkozásba kezdett az idén. Kertészetében évek óta kókuszpaplanon folyik a termelés, fóliasátraiban elsősorban kígyóuborkát találhattunk. A megváltozott munkaerő-viszonyok és a kiszámíthatatlan piaci lehetőségek miatt a Masa-család visszanyúlt a gyökerekhez és az egykoron virágzó Szegedi Fűszerpaprika hagyományait követve fűszerpaprika termelésbe kezdtek. Legnagyobb örömünkre szolgált, hogy a termeléshez szintén a ZOÉ F1-et választották. A meglévő korszerű technológiát ötvözték a hagyományos eljárások alkalmazásával, így a végeredmény egy teljes mértékben kézműves fűszerpaprika őrlemény lett. A minőség ezúttal is szemmel látható, hiszen a 251-es Asta-értékkel bíró őrlemény szintén Arany Minősítésben részesült.
Balogh János és Forgó János neve már sokszor felmerült a Zoéval kapcsolatos írásaink, Facebook-bejegyzéseink kapcsán. Nem csoda, hiszen a két csongrád-bokrosi kertész a legelsők között vágott bele az általunk nemesített fajta intenzív fóliás termelésébe. Az elmúlt években több szakmai versenyen is az éremtáblázat élén szerepeltek. Az idei Szatymazi Paprikamustrán Forgó János őrleménye Ezüst minősítéssel gyarapította a korábban megkezdett sikerszériát.
Dr. Szarvas Adrienn, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának adjunktusa szintén a helyezettek között szerepelt. Adrienn az ásotthalmi Bivalyos Tanya Családi Gazdaság élén elsősorban batáta termeléssel foglalkozik, de a fűszerpaprika termelésben is otthonosan mozog. Az elhivatott szakmai hozzáállás, valamint a ZOÉ F1 kombinációja kiemelkedő eredményt hozott, melyet a Vastagh József Fűszerpaprika-verseny szakmai zsűrije bronz-fokozattal díjazott.
Örömünkre szolgál, hogy a hazai fűszerpaprika termelés a megváltozott körülmények ellenére még mindig elkötelezett termelők kezében van, így biztosak lehetünk abban, hogy a magyar kulináris élvezetek számára nélkülözhetetlen fűszerpaprika-őrlemény mind a mai napig elérhető a fogyasztók számára. Az Orosco Kft munkatársai továbbra is fontosnak tartják ezt az ágazatot. Éppen ezért tovább folytatjuk a nemesítést így várhatóan pár éven belül tovább bővítjük ezen termékek palettáját.
Gratulálunk a Szatymazi Bor- és Paprikamustra minden résztvevőjének, a szervezőknek pedig további eredményes munkát kívánunk!

Vegye fel a kapcsolatot!

Megbízható zöldségvetőmagok Orosházáról, az Orosco Kft.-től.