A csemegekukorica bemutató sztárja is az SF 2070 F1 volt

Bemutató előadás

Sikeres fajtabemutatót és szakmai napot tartott az OROSCO KFT. az elmúlt kedden Nagykamaráson, Árgyelán Roland kertészetében. A három különböző időpontban vetett szakasz nagyon jól mutatta az idei év nehézségeit, hiszen a gazdáknak meg kellet küzdeniük a hűvös tavasszal, és a viharos júniussal is. Az első vetés március 21.-én volt, amelyet két szabadföldi követett április 10.-én és 28.-án. Az első szakasz betakarításán már túl vagyunk és a termelő örömmel újságolta, hogy annak ellenére, hogy a három héttel ezelőtti vihar a teljes állományt lefektette, az SF 2070-ből mégis 90%-os volt a visszatörés. Ha nincs ez a nagy szél, akkor biztosan 100% lehetett volna a kihozatal.
Francia vendégük Olivier Laffargue először is bemutatta a spanyol Semillas Fitót, amely a világ 9. legnagyobb vetőmagcége és még mindig családi tulajdonban van. A Fitó legfontosabb termékei a gyümölcstermő zöldségek (paradicsom, uborka, tojásgyümölcs, sárgadinnye, cukkini) és a csemegekukorica. A csemegekukorica nemesítésbe 6-7 évvel ezelőtt nagy összeget invesztáltak, miután eldöntötték, hogy az ipari feldolgozókat is megcélozzák. Ennek a döntésnek az egyik legfontosabb része, hogy az új fajtákat már csak MDMV rezisztenciával hozzák ki. Az iparban jelenleg a kiváló ízű és 20 tonna/ha körüli átlagtermést tudó SF 1379 F1 és az extra korai SF 1770 F1 a két legfontosabb fajtájuk.
A friss piacra jelenleg az SF 2070 F1, ami a legkeresettebb. Ez a hibrid mindent egyben tud, ami a sikeres termesztéshez szükséges. A koraisága a szezon első egy-két hetében extra árbevételt eredményez a kertésznek. A nagyméretű, 40 dkg körüli átlagsúlyú és 22-25 cm hosszú csövei népszerűvé teszik a piacon. Ráadásul a csövek vége nagyon szépen berakodott és jól takart. Végül pedig az MDMV rezisztenciája fokozza a termesztés biztonságát és lehetővé teszi, hogy ne csak a korai szakaszokban, hanem akár a májusi, júniusi vetésekben is használhassuk a fajtát. Az idei évet nézve már csak az a kérdés, hogy lesz-e elegendő vetőmagunk jövőre? Reményeink szerint igen, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a csemegekukorica-termesztők nyerő száma 2024-ben a 20.70 lesz.

2070_bemutató

Az újdonságok közül az SF 1280 F1, ami nagy érdeklődést keltett a bemutatón. Ez a fajta körülbelül egy héttel későbbi, mint az előző, de ha lehet mondani, még nagyobb csőméretet tud. A növénye kicsit erősebb fejlettségű és szintén rendelkezik az MDMV rezisztenciával. Ebből a hibridből jövőre még csak korlátozott mennyiségben lesz vetőmag, de reméljük, hogy sokan ki tudják majd próbálni. A másik újdonságunk az SF 2169 F1. Ez a fajta egy-két nappal korábbi, mint az SF 2070 F1. A növényfelépítés hasonlóan zömök, a csőméret kicsit rövidebb és a vége szépen lekerekített, kevésbé kúpos. Ebből az újdonságból szintén lesz már kereskedelmi vetőmag a következő évben. Úgy tűnik, hogy egy-két éven belül teljesítjük a célunkat és minden vetési időhöz tudunk olyan fajtát kínálni, ami a termelőknek sok örömet és jó árbevételt okoz.

1280_bemutató

A bemutató végén még egy kis szakmai konzultációt tartottunk a kollégákkal, hiszen az idei évben nagyon sok helyen lehetett alulról sárguló, majd később száradó leveleket látni. Mostanra egyértelműen kiderült, hogy ez egy tipikus kálium hiánytünet. A levélanalízisek is kimutatták, hogy az ilyen levelekben 20-25%-kal kevesebb a kálium, mint az egészségesekben. Természetesen a legtöbb esetben ez egy relatív kálium hiány, hiszen a talajban ott van a kiadagolt mennyiség, amit valami miatt a növény nem tud felvenni. A kukorica hat leveles állapotban rendkívül káliumigényes és ha ekkor valamilyen negatív hatás éri, könnyen ki tud alakulni az említett tünet. Ilyen stressz lehetnek a hideg éjszakák, a nagy eső miatt letömörödött talaj, a gyökereket megsértő erősebb kultivátorozás vagy akár egy fuzárium fertőzés is. Ilyenkor egy lombra kijuttatott kálium levéltrágya sokat segíthet a stresszhelyzet áthidalására. A bemutatón elhangzott, hogy a jövőben a Semillas Fitó trichoderma készítménnyel is tervezi kezelni a vetőmagjait a szokásos gombaölő szerek mellett, hogy a fenti stresszfaktorok közül legalább a fuzárium fertőzés hatásait csökkentsék. Ebből is látszik, hogy ez a cég a fajták kínálata mellett mindent megtesz, hogy a gazdák még elégedettebben zárhassák a szezont.

Káliumhiány bemutató

Vegye fel a kapcsolatot!

Megbízható zöldségvetőmagok Orosházáról, az Orosco Kft.-től.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Bővebben.