A tárolás a jövő kulcsa

Hagyma rendezvény 2024

Nagy volt az érdeklődés a január 17.-i kecskeméti a hagymatermesztési szakmai napunkon. Az megjelent kollégák részletes információkat kaphattak a jelenlegi európai hagyma helyzetről, a fajtákról és a tápanyag-utánpótlás legfontosabb kérdéseiről. Ezen kívül élénk eszmecsere alakult ki a magyar hagymatermesztés jövőjéről és a tárolás fontosságáról is.
Krzysztof Jawor a Takii Seed képviseletében elmondta, hogy most is jelentős a hiány várható az európai hagyma piacon. Hiába volt nagyobb a vetésfelület 2023-ban mint a korábbi évben, az elmúlt évi szélsőséges európai időjárás csökkentette a termésmennyiséget. Ráadásul sok országban volt minőségi probléma is. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szokásosnál hamarabb kifogynak majd a nyugat-európai és lengyel tárolók. Éppen ezért az áttelelő hagymára és a korai, tavaszi vetésű hagymára is nagy lesz a kereslet az idén.
A lengyel kolléga szintén beszélt a Takii Seed fő nemesítési céljairól és az új, bevezetés alatt álló hibridjeiről is. Az újdonságok közül a kiválóan tárolható és nagy hozamú COMBA F1-et már néhányan megismerhették Magyarországon is az elmúlt évben. A már jól bevált fajták közül most is a korai MEDUSA F1 és a kiemelkedő tárolhatóságú BORNEO F1 iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. Egyelőre úgy tűnik, hogy mind a három fajtából lesz elegendő vetőmagunk.

Termések_hagyma

A tápanyag-utánpótlásról Rácz Gábor az ICL EVERIS képviseletében beszélt. A rendezvényen bemutatkozott a szerb SENA cég, amely a környék egyik legnagyobb, tárolókat építő cége. A betakarítás és a tárolás évek óta a leggyengébb láncszeme a magyar hagymatermesztésnek ezért különösen fontos volt, hogy a gazdák megismerjenek egy újabb piaci szereplőt. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy hosszútávon csak megfelelő tárolókapacitás birtokában lehet talpon maradni.
Viszont ahhoz, hogy jó minőségben tudjuk tárolni, kiemelten fontos a jól időzített és kivitelezett betakarítás. Az elmúlt évben nagyon sok kollégának okozott problémát a baktériumos (Erwinia spp. és Pseudomonas spp.) rothadás. A szezon közben már esetlegesen megbetegedett növények az augusztus második hetében leesett jelentős csapadékot követő időszakban tovább fertőzték a többi növényt. A legtöbb probléma akkor adódott, amikor a kiemelés még a kissé nedves, párás időben történt és a hagyma a renden száradt. Ilyenkor a betakarítás során keletkezett, nyak körüli sebeken a párás levegőben és a talajfelszínen felszaporodó baktériumok lefertőzték a termés nagy részét. Sok helyen ez akár 30-50%-os kiesést is okozott. A kulcskérdés, hogy miképpen lehet elkerülni ezt a hatalmas veszteséget?
Az első, hogy a szezon közben a kíméletes gyomirtással, a tripsz elleni fokozott védelemmel és az erős, csapó öntözést elkerülve minél kevesebb lehetőséget adjunk a növények megbetegedésének. A második pont, hogy csak száraz időben takarítsuk be a hagymát. Ez a legideálisabb akkor, amikor a növények szára eldőlt és félszáraz állapotban van, de ha csapadékos idő érkezett, akkor inkább várjuk meg azt, hogy a fejek teljesen beérjenek. Végül kulcskérdés, hogy amennyiben már teljesen leszáradt a növények szára akkor 18-24 óránál tovább semmiképpen ne hagyjuk a renden a hagymát. A tavalyi év legfőbb problémája sok helyen éppen az volt, hogy a fejek ötven fok felé forrósodtak, mert sokáig kint maradtak a földön és a már megfertőzött fejekben berobbant a baktérium. Végül pedig a konténerben betárolt termést igyekezzünk leszárítani, vagy úgy elhelyezni, hogy minél jobban átszellőzzenek. Mindenképpen kerülnünk kell azt, hogy a páralecsapódásnak következményeként a tárolóban tovább terjedjen a betegség.
Ezek az apróságnak tűnő fogások sok millió forintot tarthatnak a termelők zsebében. Bízunk benne, hogy a magyar hagymatermesztésnek van jövője és a tárolókapacitás bővülésével, valamint a betakarítási időszak körüli nagyobb munkafegyelemmel hosszú távon is sikeresek lesznek a magyar gazdák. Ehhez kívánunk minden egyes kollégának jó egészséget a 2024-es évben!

Vegye fel a kapcsolatot!

Megbízható zöldségvetőmagok Orosházáról, az Orosco Kft.-től.