Az Orosco Kft 2007 óta szoros együttműködésben dolgozik a világszerte jól ismert japán TAKII Seed vállalattal. Több zöldségfaj vetőmagját forgalmazzuk a TAKII szortimentjéből, de talán a két legerősebb együttműködés a vöröshagyma, illetve a fejeskáposzta terén alakult ki. Az elmúlt bő egy évtizedben cégünk nem csak a vetőmag forgalmazásban, hanem a termékfejlesztésben is jelentősen kiveszi a részét, mindkét növényfaj esetében. Míg a vöröshagyma terén kiemelt tesztelést – szakmai nyelven „screening” – folytat, a káposzta esetében mára már sokkal többről van szó. 2019 óta a TAKII Seed önálló kutató állomást működtet, Szigetszentmiklóson.
Miért is fontos ez? Korábbi évtizedek tapasztalatai szerint a külföldi cégek által nemesített fajtákat hosszabb-rövidebb próbatermesztések után hozták forgalomba Magyarországon. Sok fajta igen szép életutat járt be, nem egyszer 10-15 évig is népszerű, vagy akár piacvezető tud lenni a hazai vetőmagpiacon. Ez azonban a ritkább esetek közé tartozik. Nem egyszer szembesültünk azzal a ténnyel, hogy néhány fajta egy-két év sikeres termesztése után visszaesett, vagy meg is szűnt. Az okok közül a változékony klimatikus viszonyokat, vagy alkalmanként a megváltozott piaci hátteret emelhetnénk ki, de a legkevésbé elhanyagolható tény, hogy ezen fajták többsége nem a magyaroroszági viszonyok között lett kinemesítve. Erre a kérdésre ad megfelelő választ a TAKII Seed szigetszentmiklósi munkája is.
A maroknyi, ám annál lelkesebb csapat hat évvel ezelőtt kezdte munkáját, mely a kezdetektől fogva hosszú távon gondolkodott. Az F1-es hibridek köztudottan két szülővonal keresztezéséből jönnek létre. Már az is nagy mértékű előrehaladás lehet, ha a hazai viszonyok között létrejött hibrideket vizsgáljuk és pozicionáljuk a magyar gazdák igényeikhez igazítva, viszont van még egy ennél magasabb szint is: ha magukat a szülővonalakat is a hazai klimatikus- és talajviszonyok között szelektáljuk ki! Szigetszentmiklóson pontosan ez történik.
A nemesítői munka rengeteg apró mozzanatból tevődik össze, melyre jelen írásunk nem kíván kitérni, illetve a szakmai titoktartás miatt nem is térhet ki. A végeredmény szempontjából viszont érdemes tisztában lenni, melyek a főbb irányelvek, napjainkban. Egyfelől a biztonságos termelhetőség alapja a növények nagy fokú rezisztenciája, illetve toleranciája a kórokozókkal, kártevőkkel szemben. A fejeskáposzta esetében a vírusos, baktériumos, gombás megbetegedések igencsak megnehezítik a termelést, világszerte. Hazánkban évjárattól függően a xanthomonas, az erwinia, a peronoszpóra, a szklerotínia vagy a fuzárium okoz hatalmas gazdasági károkat, mely problémákra sok esetben a kémiai védekezés csak részlegesen nyújt megoldásokat. A kórokozók mellett a nagy mértékben felszaporodott kártevők is fejtörést okoznak a gazdáknak. A káposztában leggyakrabban előforduló élősködők közül kiemelnénk a tripszek, üvegházi molytetvek – köznapi nevén liszteskék – illetve a káposztalepkék lárváinak jelenlétét. Míg a kórokozókkal szembeni rezisztenciák, toleranciák alapvetően genetikai szinten kimutathatóak, addig a kártevők ellen sokkal inkább növény-habitus szintű ellenállóságról beszélhetünk. A tesztek során remekül kirajzolódnak és elkülönülnek a különbségek a fajták között, így elősegítve a nemesítők munkáját a fajták, vagy akár már a szülővonalak kiválasztásában is. Ezért is annyira fontos, hogy a hazánkban felmerülő nehézségekkel szemben közvetlen és egzakt válaszokat kapjunk az új fajták létrehozása során.
A közelmúltban rövid bepillantást nyertünk ebbe a munkába. A TAKII Seed nemzetközi csapata minden részletet figyelembe vesz a szelekciók során, mely végeredményeként a hazai igényeknek széles körűen megfelelő káposztahibridek kerülhetnek a köztermesztésbe. Büszkeséggel tölt el minket, hogy az Orosco Kft munkatársait is folyamatosan bevonják a fontosabb döntésekbe, így valóban a jövő káposztafajtáit juttatjuk majd el a magyar termelői társadalom számára.
