Multifunkcionális!
2018.08.01 23:55
Multifunkcionális!

Képzeljünk el egy olyan dinnyefajtát, ami a dinnyetermesztők álma! A vékony héj, vörös hús, nagy termőképesség mellett még jó pár pozitív tulajdonsággal rendelkezik. 

A Brasilien Beauty az Orosco Kft. egyik zászlóshajó-fajtájának ígérkezik az északkeleti régióban. Sikerének titka, hogy roppant erős a gyökérzete, erős a lombja, amellyel mostohább körülmények között is kiválóan teljesít. Balkányban, Leveleken, Nagycserkeszen, stb… sűrítéstől függően készítettek belőle szép darabos, piacos-, illetve egységes, kamionos dinnyét intenzív, félintenzív, ill. extenzív körülmények között termelve.
A képen egy leveleki úriember Brasilien Beauty -ja látható. Homok talajon, síkfóliás, csepegtetős módszert alkalmazott, a magot pedig helyre vetette. Mivel kamionos dinnyét szeretett volna, 9000 mag/ha –os tőszámmal dolgozott. A fajta itt is remekül teljesített! Az idei évhez képest kiemelkedően nagy, mintegy 800q/ha-os termést sikerült produkálni és még mindig nincs vége, hiszen újrakötött a fajta…

TEJO F1 - A megbízható uborka
2018.08.01 23:47
TEJO F1 - A megbízható uborka

Gyula, Apátfalva és Cserkeszőlő térségében egyre több partnerünk termeli fajtánkat kókuszon, perliten és kőzetgyapoton.

A növények egész szezonban haragoszöld lombozattal és termésekkel rendelkeznek, ezáltal a piacokon is könnyebb és egyszerűbb eladást eredményezve. A termések 32-35 cm nagyságúak, nemcsak főszáron, hanem mellékhajtásokon is - az erős gyökérzet mellé egy rendkívül erős lisztharmat-rezisztencia is párosul.

A TCA-520 fejeskáposzta új neve „Cheetah”
2018.07.31 10:17
A TCA-520 fejeskáposzta új neve „Cheetah”

A tavalyi évben bemutatott TCA-520-as közép-korai fejeskáposzta is "meg lett keresztelve": az angol Cheetah, vagyis a "gepárd” nevet kapta.

Nemhiába az elnevezés, mivel a tömör fejeket rendkívüli gyorsasággal neveli meg. Így lett az idei évben Fodor András kertészetében Fajszon a NAGY KEDVENC.

Pultos káposztának sűrítsük állományunkat, sőt tehetjük gyengébb talajra is. Ha  darabos káposztát szeretnénk, akkor nagyobb térállással erősebb talajra ültessük, ahogy a mellékelt képen András családja mutatta. Ezzel kihozhatjuk a fajtából a maximumot. A képen szereplő káposzta 70 napra 5kg feletti volt.

 

A sikeres Balzac
2018.07.31 09:58
A sikeres Balzac

Egy fajta sikerét leginkább az elégedett kertészek visszajelzése tükrözi. Éppen ezért szeretnénk megosztani Önökkel egy üzenetet, amelyet Némedi Rezső írt nekünk.

 

"2017-ben először próbáltuk ki az Önök által forgalmazott BalzacF1 karfiol fajtát. Rendkívül meg vagyunk elégedve a teljesítményével. Igen jól takaró, tömör 2-4 kg-os hófehér, árnyalatmentes fejeket képez. 4660 kiültetett palántából 4580 egyöntetűen piacképes. Hozamunk meghaladta a 11,9 tonnát, ami 2,5 kg feletti fejátlagot feltételez. Nem fajtahű példányt nem találtunk. Annak ellenére, hogy tépett palánta lett kiültetve, gyors vitális gyökeresedése is említést érdemel, különösen, ha a nyári klimatikus állapotokat is figyelembe vesszük. A hosszú légköri aszály és a tartós meleg ellenére növekedése, lombképzése folyamatos, a palettánkban szereplő konkurens fajtákat mind lehagyva érte el végső nagyságát. A 2018-as évben a fajtának ismét helye lesz a Némedi Kertészetben."

UGI 258 - 14 F1 - A zamatos ízű cseresznye paradicsom
2018.06.17 22:58
UGI 258 - 14 F1 - A zamatos ízű cseresznye paradicsom

Nagykőrösön több partnerünknél - köztük  Kósa István kertészünknél is - pár napon belül elkezdődik a szedés.

A fajta korai tenyészidőszakkal, gyönyörű halszálka alakú fürttel, kemény tűzpiros bogyóval, és zamatos ízzel rendelkezik. Erős gyökerének is köszönhető, hogy minden fürt jól kötött. Más fajtákkal szembeni  nagy előnye, hogy 8 fürtöt is megnevel 170 - 180 cm drótmagasságig. Mindenkinek sikeres termelést kívánunk!

Figyelemfelkeltő áttelelő hagymák
2018.06.15 19:36
Figyelemfelkeltő áttelelő hagymák

 

Az elmúlt héten több vetőmag cég is Kamuton mutatta be az áttelelő hagymafajtáit az érdeklődő gazdáknak. 

 

Az Orosco kínálatából ismét a Galatea F1 tetszett a legjobban a jelenlévő kertészeknek. Ez a hibrid az idén is jól ellenállt a felmagzásnak és rendkívül egységes, kiegyenlített, vékony nyakú hagymatesteket nevelt. Mindemellett ez a középkorai fajta kiemelkedő termőképességgel is rendelkezik és jól viseli a gépi betakarítást is. A Galatea mellett a Telesto nevű újdonság is felkeltette a gazdák figyelmét. A Telesto egy bő héttel korábbi a Galateánál. A hagymatestek valamivel kisebbek, de az áttelelő hagymáktól szokatlan, gyönyörű bronzbarna páncélt képez. A harmadik kedvenc a Red Glamour lilahagyma volt, amely koraiságának köszönhetően extra árbevételt ad a kertészeknek.   

Vilandry
2018.05.23 15:56
Vilandry

A szabadföldi óriás

Petőfiszállás térségében is jól szerepel cégünk tavaszi és őszi vágásra ajánlott szabadföldi újdonsága. Vetés március elején, ültetés április első napjaiban történt. A fejek vastag levéllel, világoszöld színnel, egyöntetű 6-os mérettel és jól zárt aljjal rendelkeznek. Levélszélbarnulásra nem fogékony. BL:16-32, Nr:0, LMV

Kész az Ubac
2018.05.14 10:40
Kész az Ubac

Az Orosco család legkorábbi karfiol fajtája utolsó darabját is kivágták május első hetében a Tápió vidékén.

A fajta ugyan 70-80 napos mégis 1-1,5 kg-ig jól takar. A fólia védelme olykor kevésnek bizonyult, így előfordult, hogy enyhe fűtésre volt szükség, de a 400 forintos ár kárpótolta a termelőt. Az Ubac a francia Gautier Semences tavaszi és őszi termesztésre is javasolt, jól időzíthető karfiol fajtája. Lombja nem a legerősebb, de pont ezért jól sűríthető. Amit azonban kevesen tudnak, hogy korán, akár fólia alatt is megbízhatóan termelhető.

TAK 624 első lépései
2018.05.14 10:31
TAK 624 első lépései

A múlt hónapban megtörtént az utolsó TAK 624 hosszú tárolási típusú káposzta kitárolása, amit még tavaly novemberben tettek be a (nem szabályozott légterű) normál tárolóba.

A fajta a japán Takii újdonsága, amit Magyarországon szelektáltak. Tenyészideje 120-130 nap, tömör 2-4 kg-os fejeket ad. Betegség-ellenállósága kiváló, ezt bizonyítja a fejek egészsége 5 hónap tárolás után is. A tárolóban egyébként 3 ismert tárolási káposzta volt, amelyeket a minőségük romlásával folyamatosan tisztítottak. Legtovább a TAK 624 bírta, talán ezért fűznek hozzá komoly reményeket Marczinákné Nánási Anikóék.

Boxer - Az igazi 6-os
2018.05.02 12:32
Boxer - Az igazi 6-os

Fődi Tibor petőfiszállási partnerünk kertészetében elkezdődött a saláta kivágása.

Az állomány március 7.-én került kiültetésre, és közel  1.5 hónap elteltével vágható. A márciusi hideg és a fénytelen  időszak ellenére is szép, 6-os méret és világoszöld szín  jellemzi a fajtát. Jól záródó leveleinek köszönhetően alja szép, levélszélbarnulásra nem érzékeny. Rezisztencia Bl:16-32

loader